Eind jaren 30 gaf Henri de Steenhault de Waerbeck de opdracht een landhuis te bouwen in Vollezele, aan de rand van een beukenbos. In de oude Ferrarisatlas (1777) staat het gebied ingeschreven als Ellenbosch.
Het domein kwam in 1973 in het bezit van Bavo Cool en Virginia Smeets.
Bavo Cool, een internationaal actief jurist, was een bevlogen man. Hij zag zichzelf als een wereldburger en ijverde voor meer respect voor de universele rechten van de mens. Als voorzitter van Advocaten zonder Grenzen was hij erg begaan met de genocide in Rwanda.

In Villa Hellebosch nodigde hij kunstenaars, voorvechters van mensenrechten, politici en milieuactivisten uit om vrij van gedachten te wisselen over tal van thema’s.

Na zijn overlijden, in 2003, kwam het landhuis in handen van Alexandra Cool, een van zijn drie dochters. In samenwerking met literatuurhuis Passa Porta maakte zij van Villa Hellebosch een sterk gewaardeerde residentie voor buitenlandse schrijvers. Tussen 2004 en 2015 verbleven er ruim tweehonderd schrijvers waaronder Jonathan Coe, Olga Tokarczuk, Ludmilla Oelitskaja en Tommy Wieringa.
Gaandeweg verbreedde Alexandra Cool deze werking en stelde Villa Hellebosch ook open voor schrijfcursussen, theatergezelschappen, academici, onderzoekers e.a. Deze bredere werking wordt vanaf najaar 2019 nog verder uitgebouwd.

Het domein Hellebosch ligt aan de rand van de gemeente Vollezele, deelgemeente Galmaarden.
Hiermee maakt het onafscheidelijk deel uit van het Pajottenland.
Diverse fiets- en wandelroutes lopen langs het domein:
Wandelroutes Natuurpunt
Pajottenland: fiets- en wandelroutes
Route You: fietsroutes Pajottenland
Vlaams-Brabant : fietsroutes
Route You: wandelroutes Vollezele
Stiltegebied Waerbeke : https://www.waerbeke.be/
AlexandraCool_bis

Alexandra Cool is beeldhouwster en fotografe.
www.alexandracool.com

‘ Er is iets met de plek. Ze is schoon, die glooiende hectares stilte in een oksel van het Pajottenland. ‘

Guinevere Claeys in: dS weekblad, 2014

Ik heb geluk, het ziet er maar uit dat ik hier terecht ben gekomen in een klein, voor het oog onzichtbaar, verborgen vestzakje van de wereld.

Olga Tokarczuk, 2006

‘  De energie en wijsheid van deze plek lopen in een mens. Ik ga verstandiger weg dan ik kwam.

Eva Gerlach, 2005

‘  Aanvankelijk voelde ik me als Robinson Crusoe op een onbewoond eiland. Dit bracht me volledig uit evenwicht – wat de beste conditie is om te schrijven. Ik koester een groot gevoel van dankbaarheid jegens alle betrokkenen bij dit uiterst aangenaam verblijf.

Ljoedmilla Oelitskaja, 2005

‘  We zakken al gedurende drie jaar af naar Vollezele om drie dagen aan ‘academische teambuilding’ te doen. De combinatie van rust, natuur, gezelligheid en verwennerij werkt voor ons.

Gert Vanthournout, Universiteit Antwerpen (Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen), 2013

‘  In de late lentedagen of zonnige zomerdagen brengt het team van het Kunstenfestivaldesarts elk jaar weer enkele inspirerende dagen door in Villa Hellebosch. Om na te denken, om te bezinnen, om meningen te delen of te confronteren.

Anne-Sophie Van Neste, Kunstenfestivaldesarts, 2014

‘  This has been a wonderful place to write. Amazing to think of all the different stories and poems that have been written within these walls.

Jonathan Coe, 2009

‘  Wat rest van mijn verblijf zal een zonovergoten herinnering zijn. Een soort hemel.

Tommy Wieringa 2007