OVER ONS

Hierna vindt u enige info over ons en over de ‘geschiedenis’ van Villa Hellebosch.

WIE WE ZIJN

Hallo! Alexandra en haar team staan tot uw beschikking om het succes van uw evenement te verzekeren. Met meer dan vijftien jaar ervaring garanderen we een professionele, duurzame en vriendelijke aanpak die u dat beetje ‘extra’ kan bieden om uw verblijf uitzonderlijk te maken.

ALEXANDRA

Alexandra Cool is beeldend kunstenares. Ze werkte enkele jaren in Carrara (Italië), New York en Corsica. Haar thuisbasis is in Vollezele (België) en de Auvergne (Frankrijk).

Alexandra heeft een intieme band met de natuur. Haar respect voor natuurlijke materialen en hun inherente schoonheid is een grote bron van inspiratie. Als onderdeel van haar visie verkent ze de relatie tussen de mens en de natuur. Ze probeert het concept van het onzichtbare te onthullen, zodat de stilte kan spreken.

laura-jacob-india-black-white

LAURA & JACOB

De  Italiaanse Laura en de Franse Jacob besloten om zich, na jaren van rondreizen en werken in een stuk van de wijde wereld, te settelen in het hartje van België.

De voorbije jaren waren zij actief in de horeca: van een berghut in de Italiaane Alpen en een sterrenrestaurant in Amsterdam tot een snackbar in Sidney.

Met enthousiasme zijn zij nu in zee gegaan met Alexandra, om de werking van Villa Hellebosch verder uit te bouwen.

GESCHIEDENIS

Eind jaren dertig gaf Henri de Steenhault de Waerbeck de opdracht om in Vollezele, aan de rand van een beukenbos, een landhuis te bouwen. In de oude Ferrarisatlas (1777) staat het gebied ingeschreven als Ellenbosch.

 

Het domein kwam in 1973 in het bezit van Bavo Cool en Virginia Smeets. Bavo Cool, een internationaal actief jurist, was een bevlogen man. Hij zag zichzelf als een wereldburger en ijverde voor meer respect voor de universele rechten van de mens.

 

In Villa Hellebosch nodigde hij kunstenaars, voorvechters van mensenrechten, politici en milieuactivisten uit om vrij van gedachten te wisselen over tal van thema’s.

 

Na zijn overlijden, in 2003, kwam het landhuis in handen van Alexandra Cool, een van zijn drie dochters. In samenwerking met het literatuurhuis Passa Porta maakte zij van Villa Hellebosch een sterk gewaarderde residentie voor buitenlandse schrijvers. Tussen 2004 en 2015 verbleven er meer dan tweehonderd schrijvers, waaronder Jonathan Coe, Olga Tokarczuk, Ludmilla Oelitskaja en Tommy Wieringa.

 

Gaandeweg verbreedde Alexandra Cool deze werking en stelde Villa Hellebosch ook open voor schrijfcursussen, theatergezelschappen, academici, onderzoekers en andere activiteiten. Deze werking werd vanaf najaar 2019 nog verder uitgebouwd.

GETUIGENISSEN

Ik heb geluk, het ziet er maar uit dat ik hier terecht ben gekomen in een klein, voor het oog onzichtbaar, verborgen vestzakje van de wereld.’

Olga Tokarcuk

Nobel Prize in de literatuur 2018

 ‘ This has been a wonderful place to write. Amazing to think of all the different stories and poems that have been written

within these walls.’

Jonathan Coe

Schrijver

‘ Er is iets met de plek. Ze is schoon, die glooiende hectares stilte in een oksel van het Pajottenland.’

Guinevere Claeys

DS weekblad – De Standaard

‘  We zakken al gedurende drie jaar af naar Vollezele om drie dagen aan ‘academische teambuilding’ te doen. De combinatie van rust, natuur, gezelligheid en verwennerij werkt voor ons.’

Gert Vanthournout

Universiteit Antwerpen (Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen)

‘ De energie en wijsheid van deze plek lopen in een mens. Ik ga verstandiger weg dan ik kwam. ‘

Eva Gerlach

Dichter

VILLA HELLEBOSCH

©Alle rechten voorbehouden | VILLA HELLEBOSCH